İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

28 Mayıs 2019 Salı

1914, Sofya

1914 yılında MUSTAFA KEMAL Sofya’ya geldiğinde hava çok soğuktu. Geleli bir hafta olmuştu. Bulgaristan’da o günlerde bu soğuk havayı biraz ısıtacak bir sanat olayı vardı o da Sofya’da bir operanın (Bulgaristan ‘da ilk) açılacak olmasıydı. Mustafa Kemal bunu duyduğu zaman dona kalmıştı. Üç-beş sene evvel bizim egemenliğimizden kurtulmuş olan Bulgaristan’da bir opera olması ve rol alacak sanatçıların olması onu çok şaşırtmıştı. O gece oynanacak operaya tanıdıkları vasıtasıyla (Şakir Zümre Bey) iki kişilik yer aldı.

Mustafa Kemal şık ve zarif giyinmeyi çok severdi.Operanın gala gecesinde smokin giymişti. Operanın başlamasından yirmi dakika önce gelip Şakir Bey ile birlikte yerlerine oturdular. O gece CARMEN isimli opera sergilenecekti. İlk perde başarı ile oynandı.On beş dakika ara verildiği zaman kral locasından gelen bir yaver; Mustafa Kemal’i locaya davet etti. Kral Ferdinand ve eşi Mustafa Kemal’e çeşitli iltifatlar ettikten sonra sordular. ‘’ Sanatçıları nasıl buldunuz?’’ Daha önce yoğun işleri nedeniyle Paris’te sadece iki kere operaya giden Mustafa Kemal’in opera tenkidi yapabilecek kültürü yoktu. Fakat ister istemez biraz haklı biraz da diplomatça ‘’ Fevkalade Ekselans’’ dedi. ‘’Gerçekten Fevkalade’’ .
inci perde başladığında Mustafa Kemal neşesiz ve durgundu. Belli ki kafasında başka düşünceler vardı. Splendide Palas’a döndükleri zaman Şakir Bey’e iyi geceler deyip odasına çekildi.Aradan birkaç dakika geçmişti ki Şakir Bey’in kapısı çalındı . Gelen Mustafa Kemal’di.’’ Uyku tutmadı biraz konuşalım. Şakir ,kim ne derse desin şimdi Balkan Harbinde yenilgimizin nedenini şimdi daha iyi anlıyorum.Ben bu adamları çoban diye bilirdim; halbuki baksana operaları bile var. Operada oynayacak sahne sanatçıları ,müzisyenleri ,dekoratörleri hepsi yetişmiş. Opera binası bile yapmışlar.’’ Mustafa Kemal’in gözleri buğulanmıştı. ‘’ Ah ‘’ dedi . ‘’ Bizim memleketimiz acaba operaya kavuştuğu günleri görebilecek mi? O seviyeye çıkabilecek miyiz?’’

Mustafa Kemal 1914 yılında söylediği bu sözleri on yıl sonra 1924 ‘ den itibaren operaya kavuşmak için çalışmalar yapmış; 1934 ‘de Türkiye operaya kavuşmuştur.

Coşkun Nehir
( İstanbul Devlet Operası Sanatçısı )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder